Kulinaria: Pyszny chleb na żurku

Kulinaria: Pyszny chleb na żurku

Zakwas:

  • 8 łyżek mąki żytniej
  • 500 ml wody
  • 1 butelka żurku

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 12 godzin.

Ciasto chlebowe:

  • 1 kg mąki pszennej (można pomieszać 700g mąki pszennej białej i 300g mąki pełnoziarnistej)
  • 5 gram drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • po garści ziaren słonecznika,  pestek dyni, siemienia lnianego można dodać również nasiona chia lub kminek

Drożdże i cukier z 1 łyżką mąki dokładnie mieszamy z odrobiną ciepłej wody, odstawiamy na kilka minut na bok.

Pozostałe składniki należy wymieszać w dużej misce i wlewać do nich przygotowany dzień wcześniej zaczyn coraz drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawić ciasto w przykrytej misce na około 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.

Ciasto należy przełożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i odłożyć na kolejne pół godziny. Chlebek wkładamy do zimnego piekarnika nastawionego na 180 stopni. Chleb pieczemy 50 – 60 minut. Upieczony chleb od razu należy wyciągnąć z formy i wystudzić na kratce.

Smacznego:)

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email