Kulinaria: Pyszny chleb na żurku
Zakwas:
- 8 łyżek mąki żytniej
- 500 ml wody
- 1 butelka żurku
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 12 godzin.
Ciasto chlebowe:
- 1 kg mąki pszennej (można pomieszać 700g mąki pszennej białej i 300g mąki pełnoziarnistej)
- 5 gram drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
- po garści ziaren słonecznika, pestek dyni, siemienia lnianego można dodać również nasiona chia lub kminek
Drożdże i cukier z 1 łyżką mąki dokładnie mieszamy z odrobiną ciepłej wody, odstawiamy na kilka minut na bok.
Pozostałe składniki należy wymieszać w dużej misce i wlewać do nich przygotowany dzień wcześniej zaczyn coraz drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawić ciasto w przykrytej misce na około 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.
Ciasto należy przełożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i odłożyć na kolejne pół godziny. Chlebek wkładamy do zimnego piekarnika nastawionego na 180 stopni. Chleb pieczemy 50 – 60 minut. Upieczony chleb od razu należy wyciągnąć z formy i wystudzić na kratce.
Smacznego:)