Kulinaria: Aromatyczny i pyszny syrop z mięty na zimę.

Kulinaria: Aromatyczny i pyszny syrop z mięty na zimę.

Składniki:

  • świeże listki mięty zielonej lub pieprzowej – około 30 gałązek
  • cukier – 2 szklanki
  • sok z cytryny – wyciskamy 1 cytrynę. Zamiast cytryny możemy przyrządzić sok z kwaskiem cytrynowym, stosując 1 łyżeczkę kwasku
  • woda – 2 l

Przygotowanie:

  1. Gałązki mięty opłukać i odsączyć.
  2. Wodę zagotować, po zagotowaniu garnek odstawić z gazu.
  3. Do wody wsypać cukier oraz wycisnąć sok z cytryny – całość mieszać aż, do chwili gdy cukier się rozpuści.
  4. Do syropu włożyć świeżą miętę, przykryć garnek i zawartość macerować przez 24 godziny.
  5. Po upływie zalecanego czasu wyjąć miętę. Powstały miętowy syrop należy przecedzić przez sitko i zagotować.
  6. Gorący napój z mięty i cytryny przelać do uprzednio wyparzonych słoików. Dokładnie dokręcić nakrętki
Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email