Kulinaria: Aromatyczny i pyszny syrop z mięty na zimę.
Składniki:
- świeże listki mięty zielonej lub pieprzowej – około 30 gałązek
- cukier – 2 szklanki
- sok z cytryny – wyciskamy 1 cytrynę. Zamiast cytryny możemy przyrządzić sok z kwaskiem cytrynowym, stosując 1 łyżeczkę kwasku
- woda – 2 l
Przygotowanie:
- Gałązki mięty opłukać i odsączyć.
- Wodę zagotować, po zagotowaniu garnek odstawić z gazu.
- Do wody wsypać cukier oraz wycisnąć sok z cytryny – całość mieszać aż, do chwili gdy cukier się rozpuści.
- Do syropu włożyć świeżą miętę, przykryć garnek i zawartość macerować przez 24 godziny.
- Po upływie zalecanego czasu wyjąć miętę. Powstały miętowy syrop należy przecedzić przez sitko i zagotować.
- Gorący napój z mięty i cytryny przelać do uprzednio wyparzonych słoików. Dokładnie dokręcić nakrętki