Syrop z kwiatów czarnego bzu idealny na przeziębienie
Syrop z kwiatów czarnego bzu – naturalne lekarstwo
Przez wiele lat zapomniany i niedoceniany – od niedawna przeżywa swój renesans. Czarny bez podbija nasze kuchnie wyjątkowym smakiem i leczniczymi właściwościami, dzięki którym z powodzeniem kwalifikuje się na listę lokalnych superfoods. Coraz więcej osób wykorzystuje nie tylko jego owoce, z których powstają najczęściej konfitury i soki – lecz również białe kwiaty. To właśnie z nich przyrządzamy słodki syrop, który jest prawdziwym remedium na przeziębienia i utratę odporności – i nie tylko.
Syrop z kwiatów czarnego bzu – właściwości
W kulturze ludowej czarny bez był uznawany za drzewo magiczne – i nie bez powodu: zarówno jego owoce, jak i kwiaty są bogate w bardzo cenne dla naszego organizmu składniki. Między innymi w witaminy A, B1, B2, B6 i C, a także flawonoidy, garbniki, kwasy fenylowe, sole mineralne, magnez, wapń i potas – a to tylko część znacznie dłuższej listy. Dzięki nim, oprócz walorów smakowych, kwiaty czarnego bzu mają liczne właściwości wzmacniające i lecznicze:
-
Zwalczają wirusy i działają przeciwgorączkowo
-
Działają przeciwzapalnie i wykrztuśnie, chroniąc jednocześnie błony śluzowe podczas przeziębienia
-
Wzmacniają odporność
-
Przyśpieszają przemianę materii
-
Działają napotnie i antywirusowo
-
Neutralizują wolne rodniki
-
Uśmierzają ból
-
Oczyszczają organizm
-
Łagodzą stany zapalne skóry
-
Działają moczopędnie
-
Wzmacniają naczynia włosowate.