Kulinaria: Przepisy na rozgrzewające, zimowe herbaty
Zimą sięgam po różnego rodzaju herbaty, które o tej porze roku smakują po prostu wybornie. Zielona, czarna, biała, czerwona, każdą można dodatkowo urozmaicić, wzbogacić smak i nadać niepowtarzalnego charakteru. Kombinacji jest naprawdę wiele. Niezbędne składniki to pomarańcze, cytryna, imbir, naturalny sok malinowy oraz przyprawy korzenne. Te dodatki zawsze warto mieć w domowych szafkach, by w kilka chwil rozkoszować się wyjątkowym smakiem herbaty. Tak przygotowane herbaty nie tylko smakuje, ale przede wszystkim mocno rozgrzewa.
Rozgrzewająca herbata z cynamonem, imbirem i goździkami
Składniki;
- kubek gorącej zaparzonej czarnej herbaty np. earl grey
- 3 plasterki obranego imbiru
- laska cynamonu
- 4 goździki
- plaster pomarańczy
- pół plasterka cytryny
- 1 łyżka miodu lub cukru
- opcjonalnie: kilka wiśni lub malin z syropu
Przygotowanie;
Herbatę zaparzyć razem z laską cynamonu, obranym i pokrojonym na plasterki imbirem oraz goździkami. Dodać przepołowiony plaster pomarańczy, cytrynę oraz dosłodzić miodem lub cukrem. Można też dodać wiśnie lub maliny.
Rozgrzewającą herbata z jabłkiem i anyżem
Składniki:
- czarna herbata (lub czarna z przyprawami korzennymi)
- kilka plastrów jabłka
- laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 1-2 kuleczki czerwonego pieprzu
- 1-2 łyżki naturalnego miodu
Przygotowanie:
Zaparzyć 250-300 ml czarnej herbaty razem z kawałkami jabłka, laską cynamonu, gwiazdką anyżu oraz ziarenkami pieprzu. Dosłodzić miodem. Podawać od razu po przygotowaniu.
Zimowa herbata z rumem i pomarańczą
Składniki;
- kubek gorącej zaparzonej czarnej herbaty,
- 50 ml białego rumu,
- 1 plaster pomarańczy,
- 4-6 goździków
Przygotowania;
Do zaparzonej herbaty dodajemy kawałki pomarańczy z goździkami powciskanymi w skórkę. Wlewamy rum i delikatnie mieszamy. Herbatę można dosłodzić wg uznania.